tirsdag den 21. februar 2012

Børek med bønner i tomat

Jeg var ude i noget helt nyt i dag :) I weekenden var jeg så vild og vovemodig (okay, overdrivelse fremme forståelsen) at jeg købte en pose tørrede hvide bønner, som jeg ikke anede hvad jeg skulle stille op med. Var blevet voldsomt inspireret af kantinen på mit arbejde som ofte disker op med lækre bønnesalater og røg straks på google da jeg kom hjem for at se hvad jeg skulle kaste mig over. Salat blev det nu ikke til, men en omgang tyrkisk börek med bønner i tomatsauce :) Opskriften er fra arla, dog med lidt rettelser/tilføjelser

  • Bønner, dagen før

  • 300 g tørrede hvide bønner

  • 1½ liter vand

  • Bønner i tomatsauce

  • lidt olie til stegning

  • 1 finthakket løg

  • 2 fed finthakkede  hvidløg

  • finthakkede gulerødder

  • 1 dåse hakkede tomater (ca. 400 g)

  • 1 dl vand

  • 1 spsk finthakket bredbladet persille

  • 1 tsk brun farin

  • 1½ tsk groft salt

  • friskkværnet peber

  • Krydderier; et godt drys tørret chilipulver, koriander og cayennepeber


  • Börek

  • 300 g feta

  • 1 æg

  • 2 tsk paprika

  • ¾ tsk groft salt

  • friskkværnet peber

  • 2 store, hakkede grønne peberfrugter

  • 300 g optøet, frossen filodej

  • lidt vand


  • I morges, kl. kvart i grønlangkål, skyllede jeg bønnerne med koldt vand og lagde dem derefter i en skål med 1½ liter vand. Her stod de og trak til jeg var hjemme igen ca. 10 timer efter. På posen stod der at bønnerne skulle koges i 1½ time efterfølgende hvilket jeg så gjorde. Vil nu mene en times tid må være nok, for de var godtnok en smule udkogte. Men 'you live, you learn' så ved jeg det til næste gang.
    Anyway. Efter kogetiden, siede jeg vandet fra bønnerne og stillede dem til side.
    Svitsede så kort løg og gulerødder, tilsatte hvidløg det sidste minut, og hældte en dåse tomat over. Lod det stå og simre i ca. 10  minutter og hældte så vand, krydderurt og krydderier ved. Lod det simre endnu 10 minutter og tilsatte bønnerne. Lod hele molevitten stå i 5-10 minutter og tog så af varmen.

    Mens saucen simrede tilberedte jeg børekkerne (gad vide om det hedder det i flertal.. hmm..?).
    Piskede først ægget sammen og tilsatte så peberfrugt, ost og krydderier.
    Filodej har jeg heller ikke arbejdet med før så var lidt spændt på om det nu ville gå godt. Det gjorde det heldigvis. Lagde pladerne på et fugtigt håndklæde, skar dem i passende stykker og viklede hvert stykke forsigtigt omkring en spisefuld af fyldet. Herefter vædede jeg rullerne med vand og gav dem 20 minutter i ovnen ved 200 grader.
    Synes det blev en god ret, men næste gang skal der frisk chili og flere krydderier i :) synes ikke det var helt krydret nok

    Ingen kommentarer:

    Send en kommentar